BackBackMenuClosePlusPlusSearchUluleUluleUluleChatFacebookInstagramLinkedInTwitterYouTubefacebooktwitter

Begeleiding Ulule projecten: waar we eerst naar kijken

 • Serial Ululer

Aandacht, aandacht projecteigenaars! Zie hier wat nieuwe tips van onze wijze uil:

Je weet al dat eenmaal jouw leuk project volledig klaar is en je geklikt hebt op "indienen bij Ulule" het serieuze werk begint! Wij ontvangen alle soorten projecten op elk moment van de dag en wij bestuderen elk project zorgvuldig om jouw sterke ideeën zo goed mogelijk te helpen.

Dankzij de duizenden projecten die reeds de revue gepasseerd zijn op Ulule, weten we ondertussen erg goed welke elementen kunnen bijdragen tot het succes van een project. Dit is de reden waarom we je vaak tips geven zodat jij je project kan verbeteren vooraleer het online gaat.

Hier volgt een lijst van dingen die wij specifiek bekijken en waar je extra voorzichtig voor moet zijn. Bekijk het als een fundament voor jouw project (ja onze uil is ook een beetje architect!).
 

Titel : catchy, persoonlijk en makkelijk te onthouden

Jouw titel is 3 regels lang? Dan zal het moeilijk zijn voor je funders om vlotte mond-aan-mond reclame te maken! De meeste internetgebruikers bekijken de hele dag lang vluchtig titels en artikelen, dus neem genoeg tijd om een pakkende titel voor je project te zoeken zodat hij zeker in het oog springt! Je hebt altijd de mogelijkheid om meer uitleg te geven in de ondertitel.

Enkele voorbeelden om te vermijden:
- Help ons onze droom realiseren: super, sympathiek theatergezelschap on tour
- Ik wil mijn kortfilm financieren
- De oprichting van mijn bedrijf


Duur: kort is beter

Men kan in de verleiding komen om de langst mogelijke duur te kiezen voor een inzameling door te zeggen dat men zo het meeste geld kan inzamelen. Slecht plan! Wij spreken uit ervaring: het zijn niet de langste campagnes die het beste lukken ... het is zelfs het tegenovergestelde!

Een goede crowdfunding campagne is een dynamische campagne, m.a.w. de hele campagne moet je aanwezig en actief zijn

Mobiliseer je netwerken, vernieuw je pagina, publiceer nieuws, reageer op je funders. Als jij niet actief bent, zullen jouw funders dat ook niet zijn.

Kies een geschikte duur en entertain je publiek zo goed mogelijk gedurende deze periode. Klinkt simpel, maar dat is de sleutel!

Plaats jezelf in de schoenen van je funders: zij zullen niet door de duur van je campagne gemotiveerd worden, maar door de kwaliteit van je project en jouw motivatie om ervoor te gaan! Het probleem van een te lange inzamelingsperiode is dat de potentiële funders hun bijdrage zullen uitstellen tot later om het dan uiteindelijk te vergeten!
 

Als je bijvoorbeeld een kortfilm maakt van € 1000, dan zijn 20 tot 30 dagen meer dan genoeg! Tel dan telkens tien dagen extra per duizend euro. Wij raden een duur van gemiddeld 30 dagen aan voor mensen die reeds een inzameling hebben gedaan en ongeveer 45 dagen voor nieuwe projecteigenaars (€ 2000 - € 5000 als doelstelling), behalve wanneer de doelstelling heel erg ambitieus is.

 

Bedrag : vraag het minimum dat nodig is voor de uitvoering van het project

De eerste regel op Ulule is "alles of niets": ofwel bereik je (of overtref je) je doel en zal je het ingezamelde bedrag ontvangen. Ofwel strand je op minder dan 100% en krijgen alle funders hun geld terug. Met andere woorden, het is altijd mogelijk om meer in te zamelen dan jouw budget, maar nooit minder!

Het is daarom belangrijk om een bedrag te kiezen dat je minstens nodig hebt om je project uit te voeren en dan probeer je tijdens de campagne dit bedrag te overschrijden om uiteindelijk in de "comfort" zone van je budget te geraken.

Je vraagt mensen om je te vertrouwen. En de beste manier om hen te overtuigen is om ze de volledige waarheid en niets anders dan de waarheid te vertellen! Wees specifiek en leg in detail uit hoe je het ingezamelde geld zal gebruiken. Want hun vertrouwen is ook afhankelijk van jouw ambitie!

Wil je je eerste dichtbundel publiceren en je hebt slechts een handvol fans en 4 vrienden op Facebook? Dan is het waarschijnlijk geen goed idee om € 25.000 te vragen. Houd in gedachten dat Ulule een tool is die steunt op de kracht van sociale netwerken. In de eerste plaats op jouw sociale netwerken!

Door een te hoog ​​bedrag te vragen, zal het merendeel van de bezoekers denken dat je niet met beide voetjes op de grond staat en zullen ze elders gaan met hun geld. Als je € 100.000 wilt vragen voor een kortfilm zal je meteen duidelijk moeten maken dat je de middelen in huis hebt om je plannen waar te maken!

 

Beschrijving van het project: de layout en de links

De drie delen op de pagina zijn er om samen een duidelijk beeld te scheppen van jouw project, om je bezoekers te verleiden om jou te helpen en om een bijdrage te maken.

Het moet een plezier zijn voor de potentiële funders om over je project te lezen, dus verzorg de layout. Het maakt echt een verschil! Korte zinnen, sleutelwoorden, een beetje humor als je wilt... En voeg foto's toe die in verband staan met je campagne.

Vermijd biografieën van 10 pagina's, lange alinea's waar je vast komt te zitten in de details, … Of omgekeerd: vermijd het omschrijven van je project in 1 lijn. En vergeet niet om het na te lezen. Spelfouten geven een slechte indruk!

Een belangrijke tip: geef de links naar jouw website of blog, je Twitter account, je Facebook-pagina, de verschillende organisaties die je opnoemt, enz. Dit geeft meer geloofwaardigheid aan jouw project.

 

Media : iedereen houdt van mooie dingen

Bezoekers van jouw pagina zijn net zoals jij: ze kijken liever naar mooie foto's en korte video's dan naar lange onverteerbare teksten. Denk er aan dat je hoofdafbeelding ook jouw project zal vertegenwoordigen op de homepage van onze site.

Verzorg je multimedia-inhoud erg goed! Hoe leuker je pagina is om naar te kijken, hoe meer mensen geneigd zullen zijn om het te delen met hun netwerk. Plaats jezelf in de schoenen van jouw bezoekers: ze ontvangen een link, ze zijn nieuwsgierig, ze hebben zin naar meer info over dit mooie project en ze zullen jouw pagina bezoeken. Deze pagina moet hen dus zin geven om een bijdrage te maken. Toon bijvoorbeeld een korte video van je energieke zelf in je tofste kledij , want jouw enthousiasme kan alleen maar besmettelijk werken!


Vermijd:
- De hoofdafbeelding met een slecht formaat (volg de verhoudingen van de site: 640x360 pixels)
- De hoofdafbeelding die samengesteld is uit verschillende afbeeldingen (is niet duidelijk wanneer ze gereduceerd wordt voor samenvatting op de homepage)
- Een video van slechte kwaliteit zonder belichting met het geluid van de koelkast op de achtergrond

Zo, dit waren zowat alle elementen waar je op moet letten als je jouw goede ideeën op Ulule wilt zien!

Om dit alles in de praktijk om te zetten hoef je heus geen photoshop specialist te zijn of rasechte copywriter. En natuurlijk zijn wij er nog altijd om jou te helpen. Als je nog twijfelt, aarzel dan niet om eens te kijken naar de andere artikels over de creatie en promotie van jouw project.

Veel succes Ululers!

2 replies

  tips voor lancering viraal, eens de 30% bereikt is?

  • Serial Ululer

  Beste Tania,

  Inderdaad. Bekijk het een beetje als het 'lege restaurant-effect'. Als je toekomt in een stad waar je niemand kent en je ziet twee restaurants voor je: de ene is leeg en in de andere zitten een aantal mensen. Je gaat op je gevoel af dat het restaurant waar mensen zitten wel goed zal zijn om te eten.

  Wel, dit effect geldt ook voor crowdfunding projecten. Voor mensen die jou niet kennen is het belangrijk dat ze zien dat jouw project reeds een aantal funders heeft en dat er dus al een community is die in jouw project gelooft. Wanneer je project onder 30% zit, gaan onbekenden jouw project en jouw kunnen in vraag stellen.

  Deze 'regel' gebruiken wij op Ulule om de projecten te beschermen en om het effect van sociale media te maximaliseren. Als het ei goed gevuld is gaan mensen meer zin krijgen om mee op de boot te springen en kan je zo aan de hand van sociale media een sneeuwbaleffect lanceren.

  Vanaf 30% kan je dus ruimer gaan communiceren om onbekenden aan te spreken via sociale media, maar ook via lokale pers, beurzen en online forum rond jouw onderwerp.

  Nog heel veel succes!

  Shana

   Statistics

   • 3

    Posts

   • 2

    Members

   • 3,770

    Views